Skip to main content

אני רוצה לקבל עוד פרטים

לימודי תעודה בקיימות וסביבה

ללמוד יסודות עיקריים בתחום הקיימות והסביבה ולשלב אותם בעבודה ובחיים

היקף הקורס

אורכה של התוכנית 28 שעות אקדמיות

מתכונת הקורס

היברידי

מנהל הקורס

פרופ' אורן פרז

לימודי תעודה בקיימות וסביבה

אודות

לימודי התעודה נועדו לחשוף בפני מתעניינים שמגיעים מעולם התעשייה, החינוך וארגוני סביבה את נושאי הליבה בתחום הקיימות והסביבה ולתת להם כלים בסיסיים להתמודד עם דילמות סביבתיות. הלימודים רב-תחומיים ונוגעים בין השאר בנושאי איכות הסביבה, קונפליקטים סביבתיים, בריאות וסביבה, שיווק ירוק ועוד. 

אשכול הקורסים נועד לאפשר לעובדים שאין באפשרותם ללמוד תואר אקדמי להיחשף לתכנים סביבתיים ולצבור נקודות זכות, שיאפשרו להם להמשיך בעתיד לתואר מלא (בכפוף לאישור המחלקות השונות). מתכונת הלימודים משלבת לימודים בקמפוס ביום מרוכז, כאשר חלק מהקורסים כוללים אופציה מקוונת. 

הקורס מנוהל על ידי ביה"ס הרב תחומי לקיימות וסביבה

תנאי הקבלה

  • לימודי התעודה מיועדים לבעלי תואר ראשון, אשר סיימו בממוצע ציונים 75 ומעלה את לימודיהם.
  • הראש האקדמי  שומר לעצמו את הזכות לקבל מועמדים שאינם עומדים בתנאי הקבלה אם יש ביכולתם להצביע על ניסיון מקצועי עשיר ונרחב בתחומי הקיימות והסביבה ובלבד שהם בעלי תואר ראשון ממוסד מוכר.

היקף הקורס

אורכה של התוכנית 28 שעות אקדמיות

(לכל קורס שנבחר)

הקורסים מתקיימים בסמסטר א' ובסמסטר ב'.
כדי לקבל תעודה בקיימות וסביבה יש לבחור 5 קורסים (5 ש"ש) סמסטרייאלים ממגוון הקורסים הסביבתיים המוצעים.

 

28

עלות

עלות הקורס: 1,270 ש"ח
דמי רישום: 20 ש"ח

(כל קורס מקנה 1 ש"ש)

הקורסים מוכרים כקורסים אקדמיים המעניקים נקודות זכות לאחר עמידה בדרישות הקורס (בכפוף לאישור המחלקות השונות). 

תעודה

כדי לקבל תעודה בקיימות וסביבה יש לבחור 5 קורסים (5 ש"ש) סמסטרייאלים ממגוון הקורסים הסביבתיים המוצעים.

נושאי הלימוד

מבוא לאקולוגיה, ד"ר אלון לוטן (סמסטר א', ימי רביעי 08:00-10:00)
מטרת הקורס היא להכיר את מדע האקולוגיה, את עקרונותיו ואת דרך החשיבה המאפיינת אותו. במהלך הקורס ייסקרו נושאים שונים באקולוגיה על-מנת להכיר את מקומם של אורגניזמים ושל מערכות אקולוגיות בהקשרים ספציפיים ובמבט הוליסטי הכולל גם את מקומו של האדם. הקורס פותח צוהר לעולם המושגים ולדרכי החשיבה האקולוגיים ולקשר ההדוק שבין מדעי החיים ותהליך האבולוציה, כל זה תוך הצגת דוגמאות קונקרטיות מהשטח. 

מבוא לאיכות סביבה, ד"ר ילנה זבלב (סמסטר א', ימי רביעי 10:00-12:00)
ניתוח יחסי גומלין בין האדם והסביבה והערכת התלות  של "האדם הטכנולוגי" באיכות הסביבה.

מבוא למשפט ומדיניות סביבתית,  ד"ר אורי שרון (סמסטר  א', ימי חמישי 14:00-16:00, בזום)
הקורס ידון בסוגיות הבאות:  מדוע עלינו להגן על הסביבה? מהם העקרונות המוסריים והגישות הכלכליות שעומדים בבסיס המשפט הסביבתי וכיצד כל עקרון משפיע על מבנה החקיקה הסביבתית? מדוע כל כך קשה לשמור על סביבה מתפקדת? מהם הגורמים החברתיים, כלכליים ופוליטיים שגורמים לכשלים סביבתיים? כיצד עלינו לחלק משאבים סביבתיים בחברה וכיצד אי שוויון וכוח פוליטי מבנים את החלוקה של משאבים סביבתיים? 

בריאות וסביבה, ד"ר קרן אגאי שי (סמסטר ב', ימי רביעי 15:00-17:00, מתוקשב)
בריאות וסביבה הנו תחום אינטר-דיספלינרי המשלב תחומי בריאות כגון בריאות הציבור והאוכלוסייה, טוקסיקולוגיה, רפואה ותחומי סביבה וכן מדיניות.  מטרת העל של הקורס הנה הכרה בסיסית של התחום בריאות וסביבה. ילמדו בקורס עקרונות בסיסים בסיבתיות ובאפידמיולוגיה וכן עקרונות בטוקסיקולוגיה, סוגיות וחשיפות סביבתיות לדוגמא ופרדיגמות שונות בתחום. בין היתר, נלמד: מה הנזקים הבריאותיים של זיהום אוויר? מה הן ההשפעות הבריאותיות של שינויי אקלים? 

מבוא לפילוסופיה סביבתית, ד"ר דן ברא"ז (סמסטר ב', ימי חמישי 10:00-12:00)
מאז המהפכה התעשייתית, השפעתם ההרסנית של בני האדם על הסביבה הולכת וגדלה. מיני בעלי חיים נכחדים בהמוניהם, שטחי טבע הולכים ונעלמים, והאקלים הולך ומשתנה עד כדי סכנה להמשך קיום התרבות האנושית המוכרת לנו. על רקע זה, נעיין בשאלות מרכזיות בנוגע ליחס של בני האדם לסביבה. מהו אורח חיים מקיים ומדוע זה חשוב? כיצד ראוי להתייחס לבעלי החיים? כיצד ראוי להתייחס לערכי טבע? כיצד אלו צריכים להישקל אל מול צרכים ומאוויים אנושיים? הקורס לא יענה עבורכם על השאלות הללו, אלא מטרתו לתת לכם כלים לענות עליהן בעצמכם.

 משאבי המים בישראל,  ד"ר יונתן גנות (סמסטר א', ימי רביעי 16:00- 18:00)
הקורס יתמקד בסקירת מקורות המים בישראל (כמות ואיכות) וניהול משאבי המים, וינתח את הבעיות והאתגרים בניהול משק המים הישראלי. הקורס יכלול יום סיור למפעלי מים שונים (מתקן התפלה, מכון טיהור שפכים, מפעל החדרה וכדומה).

שיווק ירוק, פרופ' ענת צ'צ'יק (סמסטר ב', מתוקשב)
הקורס המתוקשב מבקש להציג בפני הסטודנטים את ההזדמנויות והסיכונים הקשורים בשיווק ירוק ואת סל הכלים העומד והאסטרטגיות לרשות חברות לישום שיווק ירוק כמו גם את הסיכונים והממשקים הרלוונטים למול הרגולטורים, הצרכנים וארגוני החברה האזרחית. בעשורים האחרונים ניכרת עליה משמעותית בחשיפה של חברות וארגונים לרגולציה סביבתית מחד ולביקושים הולכים וגדלים למוצרים ושירותים ירוקים מאידך. 

קונפליקטים סביבתיים, ד"ר חנן מנדל (סמסטר ב', ימי שישי 08:00-10:00, בזום)
מטרת הקורס היא להקנות למשתתפים ידע בסיסי בתחום דיני איכות הסביבה והרגולציה הסביבתית בישראל, ולתאר הליכים ליישוב קונפליקטים סביבתיים. בקורס נדון בדרכים המשפטיות והמנהליות להתמודד עם כשלים סביבתיים, ונתאר אמצעים ליישוב סכסוכים וכללי מדיניות ממדינות שונות, כאלו שנבחנו בפועל וכאלו שמוצעים ע"י הספרות התיאורטית. נעסוק גם במקרי מבחן של יישוב סכסוכים סביבתיים.

אקלים ארץ ישראל, ד"ר תום גורן (סמסטר א', ימי שלישי 14:00-16:00)

הכרת מערכות מזג האוויר המשפיעות על מזרח הים התיכון בישראל ומאפייני מזג האוויר הנגזרים מהם בכל עונה

חינוך לאוריינות סביבתית, ד"ר אורנית ספקטור-לוי (קורס שנתי, ימי חמישי 16:00-18:00)

הקורס ידון בבעיות סביבתיות הנובעות ממשבר האקלים והשלכותיהן על החברה והתרבות האנושית
בקורס נכיר אסטרטגיות הוראה-למידה שמקדמות השגת מטרות קוגניטיביות, רגשיות, ערכיות והתנהגותיות בחינוך הסביבתי. 

תתקיים למידה חוץ כיתתית: הדגמת מתודות הוראה בסיור במסגרת אקטיביזם סביבתי.

גישות במדיניות סביבתית -ד"ר אורית רותם (סמסטר א', ימי רביעי 14:00-16:00)

הקורס ידון במהות הבעיות סביבתיות. הבנת הדרך בה מוגדרות הבעיות עשויה להסביר את דרכי ההתמודדות עם בעיות אלו. בקורס נבחן את נקודות הממשק שבין סביבה ומדיניות. נדון בהתפתחות הגישות הסביבתיות לאורך ההיסטוריה תוך הדגשת נושאים כדוגמת  מחסור, ניצול משאבי טבע,  גישות ערכיות לסובב, גישות כלכליות,  גישות רגולטיביות, פיתוח בר קיימא ועוד 

כלכלה סביבתית-פרופ' ענת צ'צ'יק (סמסטר ב', ימי רביעי 16:00-18:00)

התפתחות תחום הכלכלה הסביבתית עלה עם ההבנה שמציאות זו אינה בת קיימא ושקבלת החלטות צריכה להיעשות תוך הכרה בחשיבותה של הסביבה ודאגה לניצול נכון של משאבי הטבע מחד, והפעילות הכלכלית מאידך. המודלים כלכליים שפותחו על ידי כלכלנים סביבתיים מאפשרים להתמודד עם תופעה כלכלית מרכזית שהובילה להקצאה לא יעילה של משאבי הטבע, ולפגיעה ארוכת טווח בסביבה והיא כשל שוק. 

אנרגיה וביטחון לאומי בישראל ובעולם-ד"ר עילי רטיג (קורס שנתי, ימי שישי 10:00-12:00)

מדינה מודרנית אינה יכולה להתקיים ללא אספקה רציפה ואמינה של מקורות אנרגיה לחשמל, תחבורה, צבא ותעשייה. הצורך הזה מעצב את המערכת הפוליטית הבינלאומית ואת הביטחון הלאומי של כל מדינה. בחצי הראשון של הקורס נלמד כיצד שווקי האנרגיה הבינלאומיים פועלים (כיצד נקבע מחיר הנפט, עקרונות מסחר בגז) וכיצד הם משפיעים על סכסוכים אלימים, סוגי משטרים, זכויות אדם ומדיניות חוץ. בחצי השני של הקורס נתמקד ברמת המדינה ונבחן כיצד היא מאזנת בין שיקולים ביטחוניים וסביבתיים בעת קביעת תמהיל האנרגיה שלה. 

נשאל מהם האתגרים הכרוכים בקידום אנרגיות מתחדשות, האם אנרגיה גרעינית היא פתרון טוב לשינויי אקלים, וכיצד המעבר לאנרגיות חלופיות יעצב את עתיד המזרח התיכון העשיר בנפט. בנוסף, נעסוק בדרכים שבהן ניתן להשפיע על מקבלי ההחלטות באמצעות כתיבת מאמרי עמדה וניירות מדיניות.

ניהול הקורס

פרופ' אורן פרז

מרצים נוספים

ד"ר אלון לוטן, ד"ר ילנה זבלב, ד"ר אורי שרון, ד"ר קרן אגאי שי, ד"ר דן ברא"ז, ד"ר יונתן גנות , פרופ' ענת צ'צ'יק, ד"ר חנן מנדל, ד"ר תום גורן , ד"ר אורנית ספקטור-לוי, ד"ר אורית רותם, ד"ר עילי רטיג

תאריך פתיחה

31/12/2023 - בוקר וערב
ראשון

מידע נוסף

  • החשיפה לקורסים בלימודי התעודה בקיימות וסביבה תספק ארגז כלים ישים ורלוונטי לבעלי תפקידים סביבתיים בתעשייה, בשירות הציבורי ובמגזר העירוני.
  • עמידה בדרישות הקורסים תספק קרש קפיצה להשתלבות בתפקידים חדשים בתחום הסביבתי ותעודד העמקה בתוכניות הלימוד הסביבתיות.
  • הקורסים מוכרים כקורסים אקדמיים המעניקים נקודות זכות לאחר עמידה בדרישות הקורס (בכפוף לאישור המחלקות השונות).
  • מסגרת לימודים תומכת וגמישה, מנגישה לימודים בצורה פיזית ומקוונת ומשלבת סיורים בחברות ירוקות.